KÜLTÜRPARK

İzmirli gazeteci Suad Yurdkoru’nun 1933’teki Moskova gezisindeki izlenimlerini, İzmir Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz’la paylaşmasıyla hayata geçen ve bir halk üniversitesi olarak planlanan Kültürpark; küllerinden doğan şehrin simgesi, İzmir Enternasyonal Fuarı’na ev sahipliği yapmasıyla Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi ve Cumhuriyet’in modernleşme projesidir.

Kültürpark, 1 Eylül 1936'da Başbakan İsmet İnönü tarafından açılışı yapılan İzmir Enternasyonal Fuarı ile birlikte hizmete girmiştir. Büyük kısmı yurtdışından getirilmiş 200'den fazla değerli ağaç ve çeşitli bitki türlerinin bulunduğu yemyeşil ortamıyla Kültürpark Fuar’ı güzelleştirirken, İzmir Enternasyonal Fuarı da halkın Kültürpark’ı sevip benimsemesinde büyük rol oynamıştır.

Kültürpark’ın, Lozan Kapısı, Montrö Kapısı, 9 Eylül Kapısı, Cumhuriyet Kapısı ve 26 Ağustos Kapısı olmak üzere beş tane giriş kapısı vardır. Kurulduğu günden beri İzmir Enternasyonal Fuarı'na ev sahipliği yapan Kültürpark; tiyatro oyunlarına, konserlere, sinema gösterimlerine, söyleşilere, sokak gösterilerine ve çeşitli etkinliklere katılarak fuarı dolduran coşkulu ziyaretçilere kapılarını açmaya devam ediyor.

Kültürpark; Atatürk Açık Hava Tiyatrosu, İsmet İnönü Sanat Merkezi, İzmir Sanat, Gençlik Tiyatrosu, Resim Heykel Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi gibi sanat ve eğlence mekânlarıyla çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapmanın yanı sıra; gürültüden uzakta, ağaçların altında, kuş sesleri arasında koşu ve yürüyüş yapmaya olanak tanıyan 1850 metrelik tartan koşu ve yürüyüş pisti, yüzme havuzu, kapalı spor salonu, tenis kortu ile her yaştan İzmirliye şehrin ortasında sağlıklı yaşama ve spor yapma imkânı sunuyor.

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ruhuyla beslenen Kültürpark, açıldığı günden bu yana İzmir ve çevresinin buluşma noktası olmaya devam ediyor.